top of page

Innovatie is essentieel voor toekomst van podiumkunsten

Wat mij opvalt na veel gesprekken met mensen in en rond de podiumkunsten in combinatie met ervaringen die ik zelf heb is dat de sector grotendeels gericht is op instandhouding. Proberen te behouden wat je hebt door te kiezen voor de veilige weg en door binnen de huidige werkwijze te kiezen voor efficiëntie. Dit zorgt er wel voor dat er de afgelopen 20 jaar heel weinig veranderd is in de podiumkunsten, terwijl de wereld daarbuiten wel enorm veranderd is en heel andere dingen vraagt: een andere manier van organiseren, andere processen, andere proposities en ook investeren in het publiek van de toekomst. Doorgaan op de huidige manier gaat niet leiden tot betere tijden en een nieuwe bezuiniging (al is het klein) kan veel partijen fataal worden, omdat de rek eruit is.

Maar ik kan de verantwoordelijke bestuurders geen ongelijk geven. Ze zijn verantwoordelijk voor het voortbestaan van de organisatie en de spaarzame banen van de mensen die er werken. Als je een risico neemt, hoe goed ook onderbouwd en hoe groot ook de succeskans, maar het gaat fout, dan is er niets om op terug te vallen. Dan is het over en sluiten. En dat wil je niet op je geweten hebben. Daarnaast zijn de bestuurders dat niet gewend: het zijn geen ondernemers, maar managers van gesubsidieerde instellingen. Daarvan wordt deze houding ook verwacht. Daarbij kunnen ze alleen maar ervaren mensen aannemen die op dezelfde manier denken, want je kunt je ook daarbij geen risico veroorloven.

Dit zorgt er alleen wel voor dat de weg naar boven niet wordt gevonden. Dat de grote stappen die nodig zijn maar een heel klein beetje en heel langzaam worden genomen. Toch zal hierin iets moeten veranderen. De instanties die nog een klein beetje ruimte over hebben zouden hierin het voortouw moeten nemen. Maar ook de andere organisaties zouden moeten proberen door creatief om te gaan met de beschikbare middelen innovatie binnen te halen. Daarbij is volgens mij een klein beetje risico nemen met het aannemen van mensen met visie en talent voor innovatie een begaanbare weg. Verder zouden subsidieverstrekkers hier nog extra aandacht aan moeten besteden bij de verdeling van de budgetten. Dit kan zowel voor innovatie bij bestaande zalen of uitvoerenden zijn, maar met moet ook zeker ruimte bieden om innovatieve toetreders te ondersteunen: uiteindelijk komt innovatie vooral van de nieuwe aanbieders en niet van bestaande.

Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page