top of page

Mag het ietsje minder zijn?

Het liefst eigenlijk een stuk minder, of om precies te zijn: korter. De afgelopen periode heb ik weer de nodige concerten van blaaorkesten meegemaakt (zowel uitvoerend als alleen als publiek). Prima orkesten, in de meeste gevallen leuke muziek, maar in veel gevallen te lang. En dat is zonde, want je publiek gaat naar huis met de gedachte "het was wel leuk, maar wat een zit, voorlopig hebben we wel weer genoeg gehad". En dat had ook "wat een leuk concert, jammer dat het is afgelopen, kijken wanneer er weer iets is" kunnen zijn. Daarnaast heeft het nog een aantal andere voordelen: meer enthousiasme bij het publiek, mensen blijven langer na (meer baromzet) en de leden zijn ook meer genegen om te helpen opruimen. Hier een aantal tips:

- geef nooit een concert met meer dan 2 verenigingen (alleen de changementen duren bij 3 verenigingen bij elkaar al zeker 3 kwartier, is er nog geen noot gespeeld)

- 45 minuten voor en na de pauze of 75 minuten zonder pauze is een mooie concertduur

- dat betekent niet 2x 45 minuten muziek, houdt per stuk rekening met 5 minuten extra voor aankondiging, applaus en evt. bijstemmen.

- speel je met meerdere verenigingen samen, maak dan strakke afspraken over tijdsduur en neem bovenstaande daarin mee

- bij angst voor verveling tijdens de repetitie: geef vaker concert of speel uitdagender muziek.

Om te zorgen dat ook dit blog niet te lang wordt alleen nog een korte opmerkingen over repertoire (en voor componisten): veel werken voor blaasorkest zijn te lang en bevatten vaak veel herhaling, ook daar valt nog veel te winnen.

Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page